עקרונות השיטה

ששת העקרונות

אחד הנושאים הנפוצים והפופולאריים ביותר בכל שיח על שיטת פילאטיס הוא "ששת עקרונות הפילאטיס", ומאות מאמרים נכתבו בנושא.

ג'וזף פילאטיס פיתח את שיטת האימון הקרויה על שמו בשנות ה-20 של המאה הקודמת.
הוא קרא לטכניקה שלו "קונטרולוג'י (Contrology) כיוון שהפילוסופיה שמאחוריה טענה כי הנפש (או התודעה) היא זו השולטת בתנועה.
רק בשנות ה-80, יותר מעשור לאחר מותו של ג'ו פילאטיס, יצאה הטכניקה מהסטודיואים הקטנים והאקסלוסיביים בהם התרכזה, צברה פופולאריות והתפשטה אל מרכזי בריאות וחדרי כושר.

העקרונות על פיהם מבוססת שיטת פילאטיס והדגשים עליהם יש לשים לב בזמן תרגול:

נשימה- Breathing – למרות שזו פעולה לא רצונית וטבעית של שאיפת אוויר ונשיפתו, כפי שאמר ג'וזף פילאטיס: "הנשימה היא הפעולה הראשונה שנבצע לאחר לידתנו והאחרונה שנבצע לפני מותנו". יש חשיבות עליונה לנשימה נכונה. הנשימה היא כוח החיים ומאחדת את ארבעת רבדי הקיום שלנו – הפיזי, הרגשי, המנטלי והרוחני, והיא נקודת החיבור בין המודע ללא מודע.
נשימה נכונה מזרימה חמצן לדם וממריצה את מערכת הדם, היא מאפשרת ניקוי פנימי של הגוף, מזרימה חמצן לתאים, מרגיעה ובכך משפרת את הריכוז. נשימה מקדמת תנועה טבעי ומקצב שמעורר את השרירים לפעילות גדולה.

ריכוז- Concentration – הריכוז מעלה את רמת השליטה, מייעל את התנועה במרחב, מביא לעבודה פונקציונאלית למניעת פציעות. זהו המפתח לחיבור בין הגוף לנפש. הריכוז יגביר את העבודה השרירית על ידי ייעול הפעילות.

דיוק- Precision – לכל תנועה בשיטת הפילאטיס ישנה מטרה. כל פרט קטן משפיע על מכלול התנועה השלמה. לכן, ישנם דגשים רבים בעת ביצוע התרגילים. בכדי לכוון את המתאמן לייצג את הגוף ולעבוד ממרכז גוף חזק ויציב. הריכוז מאפשר דיוק, והדיוק מאפשר שליטה. דיוק פירושו ביצוע מדויק, מוגדר, ספציפי, מיוחד, עם תשומת לב לכל תנועה למנח גופני נכון. היכולת להפריד בין גיוס קבוצת שרירים אחת לאחרת היכולת לייצב את הגוף ללא תמיכה חיצונית, אלא מכוח המחשבה והמודעות, מרכז גוף חזק ומתוך שליטה. דיוק מעלה את רמת הביצוע של התרגיל לרמות אין סופיות. השאיפה לדיוק מקסימאלי של כל תנועה היא חלק בלתי נפרד מהשיטה. הדיוק הוא המפתח לחיבור המחשבה לגוף.

שליטה- Control – שליטה בתנועות תביא לדיוק ברמת הביצוע. ג'וזף פילאטיס בנה את השיטה מתוך מחשבה על שליטה בגוף, התנועות הרמוניות ומבוקרות, כל תנועה משרתת מטרה ספציפית וכך נמנעות פציעות. לא בכדי ג'וזף פילאטיס קרא לשיטתו Contrlogy פילאטיס דרש שכל תרגיל יבוצע בשליטה מלאה של הגוף ובשליטה מלאה של המוח על הגוף, כל תנועה נעשית במחשבה ובהבנה מלאה. באמצעות שליטה כפולה זו- פיזית ומנטאלית- הפילאטיס משפר את היציבה, מחזק את הגוף, מגביר את החיוניות והבריאות, מקטין את הסיכוי לפציעות, ומרגילה את גופנו לתנועות נכונות יותר גם בחיי היומיום של כל אחד.

מרכוז (התמקדות במרכז)- Centering – התנועה בפילאטיס מגיעה ממרכז חזק ויציב – שרירי הבטן כקיר קדמי התומך בגב, שרירי גב התומכים בעמוד השדרה, ושרירי רצפת אגן. האנרגיה בתרגילי הפילאטיס זורמת מהמרכז החוצה, דרך קבוצות השרירים הגדולות. "תנועה הזורמת החוצה ממרכז חזק" המרכז שלנו הוא מקור לכל תנועה שאנו עושים. פילאטיס הגדיר את מרכז הגוף- החגורה הנוצרת מהבטן והגב בין הצלעות לאגן- וקרא לו Powerhouse.

תנועה זורמת (שטף)- Flow – בשיטת הפילאטיס יש דגש על זרימה הן בביצוע התנועות והן בין התרגילים התרגילים בשיעור, כך שנוצר רצף הרמוני במהלך השיעור. עקרון זה מתייחס לקצב התנועה, לזרימת האנרגיה בגוף, לרצף ההפעלה של השרירים, ולארגון הכוח. תנועה מטבעה היא דבר מתמשך, מומלץ לא לבצע תנועות חדות, קופצניות ופתאומיות, אלא למשוך את התנועה, להאריך אותה ובקיצור פשוט לזרום איתה. תנועה זורמת מתאפשרת ע"י דיוק בתזמון הפעלת השרירים, ובעזרת שימוש נכון בנשימה ובמרכז הגוף. הזרימה תתבטא גם במהלך השיעור וגם במהלך פעילויות היום-יום.

החיבור בין כול העקרונות, תומך בתנועה ומשיג את מטרתו של פילאטיס, ליצור שיטה המשלבת באופן טבעי ומלא בין גוף לנפש.